Gyakori kérdések és válaszok

Mi a különbség az azonnali és a halasztott rekonstrukció között? Általában hány műtétről van szó?

Onkológiai esetekben a végleges szövettani lelet birtokában lehet a teljes emlőrekonstrukciót elvégezni. A mennyiben egyéb kezelések is szükségesek, például sugárterápia, akkor a szöveti regenerációt ki kell várni, és daganatmentes1 év elteltével lehet a műtéti sorozatot elindítani. Az első műtét a szövetpótlást és /vagy az esetleg tágítást célozza, a második pedig a térfogati és a helyzetbeli helyreállítást.

Minden nőnél el lehet végezni a helyreállító műtétet?

Onkológiai szempontból negatív esetben igen.

Melyek az emlőhelyreállítás fő elérhető formái?

Háti és hasi lebenyek, szövettágító expanderek, implantátumok behelyezése, emlőredukció vagy felvarrás, sajátzsír átültetése és a bimbóképzés.

Milyen hosszú ideig tart az eljárás?

A szövetpótló műtétek 2-3 órásak, az implantátum beültetése korrekcióval 2 óra, a zsírfeltöltés 1 óra, bimbóképzés 0,5 óra hosszúságú, tehát a nagyobb megterheléstől a kisebb felé haladunk a gyógyulási idők vonatkozásában is.

Vannak kockázatok?

Minden műtéti beavatkozásnak van kockázata, erről a pácienst kellően felvilágosítjuk. Mértéke viszont csökkenthető a megfelelő módszerválasztással, szövetkímélő technikákkal és a sebgyógyulás támogatásával. 

Befolyásolja-e a rekonstrukció a rák kiújulásának esélyét? Nehezíti-e egy új daganat észlelését?

A rákkiújulás esélyét a rekonstrukció nem befolyásolja. A daganatészlelés a mai pontos képalkotó diagnosztika birtokában a helyreállított emlőkön nem jelent technikai nehézséget. 

Ki fizeti a rekonstrukció költségeit?

Daganatos emlőhelyreállítás esetén sok esetben a társadalombiztosítás fizet, de egyéni finanszírozás sem ritkaság, mert több magas szakmai és technikai színvonalú magánintézmény is létrejött a komplex emlőellátásra. 

Mennyire tartósak az implantátumok?

A harmadik generációs emlőimplantátumok gyártói már élethosszan tartó hordási időt ígérnek, és ennek megfelelő garanciaprogramot biztosítanak. 

Miért van szükségem szövettágításra (tissue expansion)?

A jó vérkeringésű saját emlőszövetek vagy átültetett lebenyek tágítása a megfelelő emlőméret és forma kialakítását segíti.

Lehet, hogy kemoterápiás kezelést kapok, akkor is lehet implantátumom?

Természetesen lehetséges, de csak a kezelés befejezése után 6-12 hónap daganatmentes periódust követően.

Lehet, hogy sugárkezelést kapok, akkor is lehet implantátumom?

A sugárkezelés befejezését követően, 1 év daganatmentes periódust követően igen, de a legtöbb esetben az implantátum mellett szövetpótlás is szükséges. 

Hogyan kell felkészülnöm a műtétre?

Pszichésen motiváltnak és fizikailag terhelhetőnek kell lennie, megfelelő laborparaméterek mellett. A sport, a megfelelő diéta és az antioxidáns-szint emelése a szervezet regenerációját, így a megfelelő műtéti sebgyógyulást segítik elő. 

Mennyi időre esem ki a munkából?

Szövetpótlás és implantátum-beültetés kapcsán 3-6 hétre az egyes műtéti lépések után, szellemi vagy fizikai munkavégzéstől függően.

Mikor vezethetek autót újra?

A műtét utáni 2. hét elteltével ez lehetséges.

Miben fog korlátozni a műtét, és mennyi ideig?

A karmozgások maximálisan hátra és fej felé emelt pozícióban kerülendőek, egyebekben nincs mozgáskorlátozottság. A teljes mozgásterjedelem a 3. hónaptól megengedett. 

Mi történik, ha a műtét után nem vagyok elégedett a helyreállított mell alakjával vagy méretével?

Sorozatműtétekről van szó, így az utolsó lépés az esztétikai hibák kijavítását célozza. Ugyanazokkal a módszerekkel javítható az eredmény, mint az esztétikai műtétek hibás eredménye esetén. Ehhez esztétikai érzék és precíz kivitelezés szükséges leginkább, nem mellesleg jártasság is.  

Hogyan érik el, hogy a másik mellem úgy nézzen ki, mint a helyreállított, és fizeti-e a biztosító ennek költségeit?

Ezt szimmetrizációs műtétnek nevezzük, és a helyreállító műtéti sorozat része, általában a biztosítók ezt is fizetik. 

Mennyibe kerül egy átlagos helyreállító műtét?

A magánellátásban ezen műtétek költségei igazodnak az aktuális műtőbérleti és a személyes közreműködői díjazáshoz, valamint eszközigényesek. Egy helyreállító műtéti sorozat 1.5- 2.5 millió forint körüli összegig terjed.