Gyakori kérdések és válaszok

Mi a különbség az azonnali és a halasztott rekonstrukció között? Általában hány műtétről van szó?

Onkológiai esetekben a végleges szövettani lelet birtokában lehet a teljes emlőrekonstrukciót elvégezni. A mennyiben egyéb kezelések is szükségesek, például sugárterápia, akkor a szöveti regenerációt ki kell várni, és daganatmentes1 év elteltével lehet a műtéti sorozatot elindítani. Az első műtét a szövetpótlást és /vagy az esetleg tágítást célozza, a második pedig a térfogati és a helyzetbeli helyreállítást.

Minden nőnél el lehet végezni a helyreállító műtétet?

Onkológiai szempontból negatív esetben igen.

Melyek az emlőhelyreállítás fő elérhető formái?

Háti és hasi lebenyek, szövettágító expanderek, implantátumok behelyezése, emlőredukció vagy felvarrás, sajátzsír átültetése és a bimbóképzés.

Milyen hosszú ideig tart az eljárás?

A szövetpótló műtétek 2-3 órásak, az implantátum beültetése korrekcióval 2 óra, a zsírfeltöltés 1 óra, bimbóképzés 0,5 óra hosszúságú, tehát a nagyobb megterheléstől a kisebb felé haladunk a gyógyulási idők vonatkozásában is.

Vannak kockázatok?

Minden műtéti beavatkozásnak van kockázata, erről a pácienst kellően felvilágosítjuk. Mértéke viszont csökkenthető a megfelelő módszerválasztással, szövetkímélő technikákkal és a sebgyógyulás támogatásával. 

Befolyásolja-e a rekonstrukció a rák kiújulásának esélyét? Nehezíti-e egy új daganat észlelését?

A rákkiújulás esélyét a rekonstrukció nem befolyásolja. A daganatészlelés a mai pontos képalkotó diagnosztika birtokában a helyreállított emlőkön nem jelent technikai nehézséget. 

Ki fizeti a rekonstrukció költségeit?

Dr Debreczeni Béla jelenleg kizárólag a magánellátásban folytatja praxisát, így a műtétek térítési díj ellenében érhetők el. Árainkról árlistánkból tájékozódhat. Emlőeltávolítás utáni emlőrekonstrukciós műtétek állami finanszírozásban is elérhetők, ezzel kapcsolatban további információkkal az illetékes onkológiai centrumokban tudnak szolgálni.

Mennyire tartósak az implantátumok?

A harmadik generációs emlőimplantátumok gyártói már élethosszan tartó hordási időt ígérnek, és ennek megfelelő garanciaprogramot biztosítanak. 

Miért van szükségem szövettágításra (tissue expansion)?

A jó vérkeringésű saját emlőszövetek vagy átültetett lebenyek tágítása a megfelelő emlőméret és forma kialakítását segíti.

Lehet, hogy kemoterápiás kezelést kapok, akkor is lehet implantátumom?

Természetesen lehetséges, de csak a kezelés befejezése után 6-12 hónap daganatmentes periódust követően.

Lehet, hogy sugárkezelést kapok, akkor is lehet implantátumom?

A sugárkezelés befejezését követően, 1 év daganatmentes periódust követően igen, de a legtöbb esetben az implantátum mellett szövetpótlás is szükséges. 

Hogyan kell felkészülnöm a műtétre?

Pszichésen motiváltnak és fizikailag terhelhetőnek kell lennie, megfelelő laborparaméterek mellett. A sport, a megfelelő diéta és az antioxidáns-szint emelése a szervezet regenerációját, így a megfelelő műtéti sebgyógyulást segítik elő. 

Mennyi időre esem ki a munkából?

Szövetpótlás és implantátum-beültetés kapcsán 3-6 hétre az egyes műtéti lépések után, szellemi vagy fizikai munkavégzéstől függően.

Mikor vezethetek autót újra?

A műtét utáni 2. hét elteltével ez lehetséges.

Miben fog korlátozni a műtét, és mennyi ideig?

A karmozgások maximálisan hátra és fej felé emelt pozícióban kerülendőek, egyebekben nincs mozgáskorlátozottság. A teljes mozgásterjedelem a 3. hónaptól megengedett. 

Mi történik, ha a műtét után nem vagyok elégedett a helyreállított mell alakjával vagy méretével?

Sorozatműtétekről van szó, így az utolsó lépés az esztétikai hibák kijavítását célozza. Ugyanazokkal a módszerekkel javítható az eredmény, mint az esztétikai műtétek hibás eredménye esetén. Ehhez esztétikai érzék és precíz kivitelezés szükséges leginkább, nem mellesleg jártasság is.  

Hogyan érik el, hogy a másik mellem úgy nézzen ki, mint a helyreállított, és fizeti-e a biztosító ennek költségeit?

Ezt szimmetrizációs műtétnek nevezzük, és a helyreállító műtéti sorozat része, általában a biztosítók ezt is fizetik. 

Mennyibe kerül egy átlagos helyreállító műtét?

A magánellátásban ezen műtétek költségei igazodnak az aktuális műtőbérleti és a személyes közreműködői díjazáshoz, valamint eszközigényesek. Egy helyreállító műtéti sorozat 1.5- 2.5 millió forint körüli összegig terjed.