„Angelina jolie” műtét

Prevenciós célú emlőszövet eltávolítás nagy kockázatú BRCA-mutáció esetén

 

Az emlődaganatos esetek körülbelül 10%-ának hátterében örökletes génmutációk állnak. Ez azt jelenti, hogy már születéskor jelen vannak olyan hibák a genetikai állományban, amelyek emlődaganat kialakulására hajlamosítanak. Magyarországon mintegy 100 ezer nő érintett az örökletes emlőrákban.

Az örökletes emlőrákesetek 25%-a mögött a BRCA1 és BRCA2 gének mutációi állnak. A BRCA a breast cancer angol kifejezés rövidítése, azaz az emlőráké. A BRCA-gének normális esetben az emlősejtek egészséges működését biztosítják, azonban előfordulnak eltérések, mutációk, amik emlőrák kialakulásához vezethetnek. A BRCA gének mutációinak kimutatása genetikai vizsgálatokkal lehetséges, amelyeket számos esetben – például családi érintettség esetén – ajánlott elvégezni (további információ az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum honlapján.)

Kétoldali emlőmirigy eltávolítás bimbóudvaron keresztül implantátum beültetéssel és Benelli körheges felvarrással

A genetikai vizsgálat pozitív eredménye esetén felmerülhet az ún. prevenciós célú emlőszövet-eltávolítás lehetősége. Ezzel a megelőző jellegű beavatkozással olyan pácienseket operálnak, akiknél nagy eséllyel kialakulna életük során emlőrák, de egyelőre ez nem történt meg. Az onkoplasztikai módszerek fejlődése, a kívánt esztétikai eredmények egyre biztosabb elérése miatt egyre gyakoribbak ezek a műtétek annak ellenére, hogy az átlagosan 30-40 éves páciensekben még nem alakult ki a betegségtudat, és általában nagyobbak az esztétikai elvásásaik is. A műtéteket ideális esetben olyan plasztikai sebész végzi, aki a rekonstrukció minden területén nagy tapasztalatokkal rendelkezik. Ha egy személyben nincs erre alkalmas szakember, akkor a team operál, melynek tagja az onkológus, a sebész és a plasztikai sebész is.

Ha a páciens rászánja magát a műtétre, és az onkológiai team – amelynek tagjai az onkológus, a patológus, a radiológus, a sebész és a plasztikai sebész – is a beavatkozás mellett dönt, akkor a páciens mindkét emlőjében és egyszerre eltávolításra kerül az emlők teljes mirigyállománya. A mirigyállományt a bimbóudvar alsó szélén ejtett néhány centiméteres metszésen keresztül, minimális invazív módszerrel (endoszkópos eszközökkel) távolítják el, majd újraépítik az emlőt, amelynek saját bimbója és bimbóudvara megmarad.

Az emlők rekonstrukciója azonnal megtörténik, implantátumok beültetésével. Az implantátum beültetése előtt az emlő alsó részét úgynevezett irhapótló mátrix beültetésével erősítik meg. Ez emberi vagy állati (sertés) eredetű, sejtmentesített irharéteg (bőr alatti kötőszövet, amelynek gyakorlatilag csak a kötőszöveti váza maradt egy).

Az emlők méretét és alakját vagy az előzetes (műtét előtti) állapothoz igazítják, de arra is van lehetőség, hogy a páciens által kért új alakra és méretre formálják őket, az esztétikai módszereknek megfelelő mellfelvarrási technikákkal. Saját gyakorlatunkban a legkisebb heggel járó ún. cirkuláris mellfelvarrási technikát (Benelli) alkalmazzuk, mely precíz tervezést és nagy jártasságot igényel. Amennyiben az emlőkontúr megkívánja, az implantátumok beültetése után saját zsírszövettel való feltöltésre is lehetőség van.

A műtét utáni kontroll meghatározott rend szerint történik. A műtétet követően heti rendszerességgel találkozik az orvos és a páciens. Hat héttel a műtét után az orvos felméri az emlő külső megjelenését. A páciens ekkor kap tanácsokat az elért eredmény további javítását célzó eszközökre, módszerekre (például fáslikezelés, masszírozás, hegkezelő módszerek) is.

A műtét után a mell végleges formája átlagosan három hónap múlva kialakul, a hegesedés azonban egy évig is eltarthat, így erre kell leginkább odafigyelni. A hegek gondos ápolást igényelnek. Ennek módját is tartalmazza a részletes tájékoztató anyag, amelyet a páciensek a műtét után megkapnak orvosuktól (a tájékoztató itt olvasható»).

A műtét után a bimbóérzés általában megmarad, de a szoptatási funkció a mirigyállomány eltávolítása miatt sajnos elvész.

A helyreállító műtétek, illetve a beültetett implantátumok nem befolyásolják a későbbi onkológiai kontrollvizsgálatok eredményét (nem fednek el esetleg kiújuló daganatokat), és nem idézik elő daganatok kialakulását.

Férfiemlő-túltengés (gynecomastia) kezelése

Egyre gyakoribb férfiaknál a nőies mell, amelynek egyik oka a táplálékba bekerülő hormonhatású vegyületek fogyasztása lehet. Egyre több férfi kéri ennek plasztikai korrekcióját, amelynek menete hasonló a fenti, prevenciós célú emlőszövet-eltávolításhoz, legtöbb esetben a kontúrjavítást célzó zsírleszívással kiegészítve.