Egy menetben történő daganateltávolítás és emlőrekonstrukció

 

Az emlőhelyreállítás szempontjából ideális megoldás, melynek során a daganatmentesítést és az emlő helyreállítását egy műtét keretében végezzük el.

 

Ha az onkológiai eredmények és a beteg állapota ezt megengedik, akkor erre az azonnali rekonstrukcióra kell törekedni. Ma már vannak olyan úgynevezett onkoplasztikai módszerek, amelyek hasonlóak az esztétikai célú beavatkozásokhoz, ezen belül is az emlő kisebbítését célzó (redukciós) műtétekhez. Ez azt jelenti, hogy már a daganat eltávolítása során úgy alakítják az emlőt, mint egy esztétikai beavatkozásánál, és az emlő megmaradt részéből azonnal megformáznak egy kisebb emlőt.

Az egy menetben végzett rekonstrukció a teljes emlőeltávolítás esetében nem lehetséges. A daganatmentesítéssel egyszerre történő rekonstrukció tehát csak a részleges emlőeltávolításnál jöhet szóba.

Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor általában sokkal jobb eredményt érnek el, mintha később, vagyis jóval a daganateltávolító műtét után végeznék el a helyreállítást.

Emlőgóc kimetszés bimbóudvar széli metszésből  mirigymodellálással implantátum beültetéssel

Ennek fő oka, hogy a részleges emlőeltávolítás után a páciensek mindig kapnak sugárkezelést (ezzel akarják biztosítani, hogy az emlő megmaradt szöveteiben is biztosan elpusztuljanak az esetleg még ott lévő tumorsejtek). A sugárkezelés azonban megviseli a megmaradt emlő szöveteit: romlik a vérkeringésük, a rugalmasságuk, így egy későbbi helyreállító műtét sokkal nehezebb helyzetből indul.

Ha tehát az onkológiai team – amelynek tagja az onkológus, a patológus, a radiológus, a sebész és a plasztikai sebész – megengedi, akkor a daganatmentesítést és a helyreállítást lehetőleg egy menetben, azaz egyszerre kell elvégezni. Az azonnali helyreállítás több módon lehetséges.

Ha a daganat kimetszése után az emlő mérete és a megmaradt mirigyállomány mennyisége megengedi, akkor a rekonstrukciót az emlő saját szöveteiből is el lehet végezni. Ebben az esetben nincs szükség a hátból vagy a hasból kimetszett saját szövet átültetésére sem. A plasztikai sebész ilyenkor a megmaradt mirigyállomány kis mértékű átrendezésével formáz meg egy valamivel kisebb emlőt, amelynek megmaradt a saját bőre és bimbója is.

A következő a redukciós technika. Ilyenkor a nagyobb térfogathiány miatt az emlő megmaradt mirigyállományának nagyobb mértékű átrendezése, az emlő teljes újraformázása szükséges. Más testrészről származó szöveteket még ebben az esetben sem használnak. Az eredmény egy kisebb emlő, amelynek megmaradt a saját bőre és bimbója is.

A következő eshetőség az, amikor a teljes mirigyállomány eltávolításra kerül, de megmarad a bőr, az esetek egy részében a mellbimbóval (úgynevezett szubkután masztektómia). A térfogathiányt ebben az esetben már implantátummal töltik ki. Az implantátum beültetése előtt az emlő alsó részét úgynevezett irhapótló mátrix beültetésével erősítik meg. Ez emberi vagy állati (sertés) eredetű, sejtmentesített irharéteg (bőr alatti kötőszövet, amelynek gyakorlatilag csak a kötőszöveti váza maradt egy).

Amennyiben az emlő rosszindulatú daganata a bimbóudvarhoz közel helyezkedik el,  úgy nevezett bőrtakarékos (skin sparing) masztektómiát végeznek. Ezen esetekben a bimbó es bimbóudvar rekonstrukciója második lépésben szintén megtörténik.

A műtét utáni kontroll meghatározott rend szerint történik. A műtétet követően heti rendszerességgel találkozik az orvos és a páciens. Hat héttel a műtét után az orvos felméri az emlő külső megjelenését. A páciens ekkor kap tanácsokat az elért eredmény további javítását célzó eszközökre, módszerekre (például masszírozás) is.

A műtét után a mell végleges formája átlagosan három hónap múlva kialakul, a hegesedés azonban egy évig is eltarthat, így erre kell leginkább odafigyelni. A hegek gondos ápolást igényelnek. Ennek módját is tartalmazza a részletes tájékoztató anyag, amelyet a páciensek a műtét után megkapnak orvosuktól (a tájékoztató itt olvasható»).

A helyreállító műtétek, illetve a beültetett implantátumok nem befolyásolják a későbbi onkológiai kontrollvizsgálatok eredményét (nem fednek el esetleg kiújuló daganatokat), és nem idézik elő daganatok kialakulását.