Emlőbimbó és bimbóudvar rekonstrukciója

A 3D mellbimbóépítés egyik legkorszerűbb módszerével létrehozott bimbó később sem lapul össze, és 3-4 hónap helyett évek múlva is megőrzi formáját.

Az emlődaganat sebészi kezelése során arra törekednek az orvosok, hogy amennyiben lehetséges, az emlő megtartásával, lehető legkisebb részének eltávolításával érjék el az onkológiai szempontból biztonságosnak tartott eredményt. Az, hogy részleges vagy teljes emlőeltávolítás történik, a daganat méretétől, a daganat szöveti jellemzőitől és az emlő méretétől függ.

Emlőmegtartó műtét tervezése esetén a beavatkozás esztétikai eredményét is figyelembe kell venni. A műtéti típus megválasztása minden esetben a beteg véleményének figyelembevételével történik (forrás: III. Emlőrák Konszenzus Konferencia – Az emlőrák korszerű sebészi kezelése)

A részleges emlőeltávolítást ma már többször alkalmazzák az orvosok, mint az emlő teljes eltávolítását. Ennek fő oka, hogy a daganatot egyre többször fedezik fel időben, amikor még viszonylag kis méretű. Egyre több nő vesz részt ugyanis a népegészségügyi szűrésben, és egyre érzékenyebbek az emlődaganat kimutatására szolgáló műszeres vizsgálatok.

3D bimbó és bimbóudvar képzés helyi lebenykékkel

A részleges emlőeltávolítás során – amennyiben onkológiai szempontból lehetséges – igyekeznek megtartani az emlőbimbót és a bimbóudvart. Amennyiben erre nincs lehetőség, illetve teljes emlőeltávolítás esetén egy új emlőbimbót és bimbóudvart is létre lehet hozni a rekonstrukciós folyamat végén. Erre számos módszer létezik a plasztikai sebészetben.

A 3D mellbimbóépítés egyik legkorszerűbb változatát, az úgynevezett Hammond-féle módszert Dr. Debreczeni Béla alkalmazta első körben Magyarországon. Az új módszer lényege egy olyan varrástechnológia, mely a képzett bimbóudvarok kiszélesedését akadályozza meg. Ez a varrástechnológia biztosítja, hogy a bimbó ne feszüljön, és jó legyen a keringése. Az emlő bőréből kiemeléssel létrehozott bimbó így később sem lapul össze, és 3-4 hónap helyett évek múlva is megőrzi formáját.

Az új bimbó helyzetét az ellenoldali emlő bimbójához igazítják. A bimbóudvart két fél ellipszis alakú lebenynek a bimbó alá csúsztatásával alakítják ki, szintén az ellenoldali emlőhöz igazítva. Végül a rekonstruált bimbó és bimbóudvart egy orvosi tetováló színezi be, ásványi, természetes eredetű, nem allergizáló, tartósan a szövetekben maradó anyagokkal.