Teljes emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtét

Daganatmentes állapotban, több lépésben végezhető műtét, melynek során saját szövetek és szükség esetén implantátum felhasználásával esztétikus, fürdőruha viselésére is alkalmas formát alakítunk ki

 

Emlődaganat miatt végrehajtott teljes emlőeltávolítás után akkor végeznek emlőhelyreállító (emlőrekonstrukciós) műtétet, ha a műtét után a páciens daganatmentessé válik. A daganatmentes állapotot az onkológiai team hivatalos szakvéleménye igazolja. Az onkológiai team tagjai az onkológus, a patológus, a radiológus, a sebész és a plasztikai sebész. A szakvéleményt bármely intézmény – akár állami, akár magánintézmény – köteles biztosítani a páciens számára. Ennek alapján lehet megtervezni a helyreállító műtétet.

Teljes emlőeltávolítás esetén a daganatmentesítés és az emlőrekonstrukció nem végezhető el egy menetben, vagyis nem lehet őket egyszerre végrehajtani. A két beavatkozás között átlagosan egy év telik el. Ennek oka, hogy a daganatmentesítő műtét után a páciens különféle kezeléseken eshet át, leggyakrabban sugárterápián. Ezen felül a daganatmentes állapot megállapításához is alapos, időigényes vizsgálatok szükségesek, amelynek során felmérik, hogy nincs-e kiújulás vagy távoli áttét.

Emlőeltávolítás után emlőképzés háti lebennyel, implantátum beültetéssel

A teljes emlőeltávolítás során az emlő szöveteinek túlnyomó része – a mirigyállomány, a bőr, illetve a mellbimbó a bimbóudvarral – eltávolításra kerül. Az emlő izomzata részben megmarad, és erre épül a rekonstrukció.

A rekonstrukció első lépéseként felmérik az emlő megmaradt izomszöveteinek állapotát, a műtéti hegek minőségét, továbbá az ellenoldali emlő státuszát. Utóbbi azért szükséges, mert a helyreállító műtéteknek mindig vannak esztétikai elemei is, és a plasztikai sebészek a lehető legjobb, legszimmetrikusabb eredményt szeretnék elérni. Nem ritka, hogy a páciens a helyreállító műtéttel egyszerre az ellenoldali emlő korrekciós plasztikáját is kéri.

A rekonstrukció mindig egy alapos tervezéssel kezdődik. Megállapítják, hogy mekkora térfogathiány, és szükséges-e implantátum, vagy kizárólag saját szövetekkel is meg lehet oldani a helyreállítást. Az emlőrekonstrukciós műtéteknek ilyen szempontból ez a két alapvető típusa. A saját szöveteket leggyakrabban a hasból és a hátból nyerik ki. Gyakori a kombinált megoldás is, amikor a saját szövetek átültetése mellett implantátumot is beültetnek.

Ha nagy térfogathiány miatt implantátum beültetése mellett döntenek, akkor megvizsgálják, hogy a megmaradt izomzat alkalmas-e azonnali implantátum-beültetésre. Ha a daganatmentesítő műtétet követően a páciens sugárkezelést kapott, akkor a kezelés miatt károsodott izomszövetek általában előzetes megerősítést igényelnek, hogy később ne vékonyodjanak el az implantátum körül. Ezért ilyenkor szinte mindig használnak saját szöveteket is a rekonstrukcióhoz: leggyakrabban a hátból kimetszett vagy a hasból odahúzott lebenyekkel készítik elő az implantátum helyét. Ezután történik az implantátum beültetése, a végén pedig saját zsírszövettel is feltölthetik az emlőt, formálhatóságának növelése céljából. A végén következhet a mellbimbó felépítése.

Ez a rekonstrukciós folyamat több műtéttel történik. Az első a szövetpótló műtét. Ha implantátum beültetését is tervezik, akkor már a szövetpótló műtét során behelyeznek egy ideiglenes implantátumot, amely a szövetek tágítására szolgál (úgynevezett expander). A tágítás célja, hogy a később beültetendő végleges implantátum számára megfelelő méretű és formájú üreget alakítsa ki.

Emlőeltávolítás után emlőképzés hasi lebennyel, implantátum beültetéssel

A második műtét során kiveszik az expandert, és behelyezik a végleges implantátumot. Ekkor már – igény esetén – az ellenoldali emlőbe is elhelyezhetnek implantátumot. Ebben az esetben a műtét során egy speciális mérőeszközzel hangolják össze a két emlő térfogatát és formáját.

A harmadik műtét során végzik el az esetleg szükséges korrekciókat, továbbá ekkor lehet alkalmazni a saját zsírszövettel való feltöltést, és ekkor lehet felépíteni a mellbimbót is (bimbóképzés).

A műtét utáni kontroll meghatározott rend szerint történik. Az első műtétet követően heti rendszerességgel találkozik az orvos és a páciens. Az implantátum beültetésének expanderes előkészítése (a fent részletezett tágítás) 4-5 hétig is eltarthat. A második műtét, az implantátum beültetése utáni első három hétben hetente kontrollálja az orvos a pácienst. A kontroll fő célja ekkor a hegek vizsgálata, illetve annak követése, hogy az implantátum körül nem alakul-e ki kötőszövetes tok, ami összenyomhatja az implantátumot. Újabb három hét múlva – tehát 6 héttel a második műtét után – méri fel az orvos az emlő külső megjelenését. A páciens ekkor kap tanácsokat az elért eredmény további javítását célzó eszközökre, módszerekre (például masszírozás) is.

A műtét után a mell végleges formája átlagosan három hónap múlva kialakul, a hegesedés azonban egy évig is eltarthat, így erre kell leginkább odafigyelni. A hegek gondos ápolást igényelnek. Ennek módját is tartalmazza a részletes tájékoztató anyag, amelyet a páciensek a műtét után megkapnak orvosuktól (a tájékoztató itt olvasható»).

A helyreállító műtétek, illetve a beültetett implantátumok nem befolyásolják a későbbi onkológiai kontrollvizsgálatok eredményét (nem fednek el esetleg kiújuló daganatokat), és nem idézik elő daganatok kialakulását.