Kórházi tartózkodás

Emlőprotézis beültetésekor egy éjszakát az operáló intézményben kell eltölteni /kötés- drain ellenőrzés /eltávolítás/ csere, fájdalomcsillapítás, antibiotikus kezelés, narkózis utáni megfigyelés stb miatt/. A műtétet követő 24 órán belül felkelhet, néhány napig fáradtságérzés természetes.

Sebgyógyulás, hegek

A sebgyógyulás 7-8 nap; néhány napon belül  a gézkötés eltávolítható. A tovafutó varratsorokat  műtét utáni 2. héten varratfelezéssel meglazítják, a 3. héten történik meg a teljes varratszedés. A bimbók égő érzése természetes jelenség lehet, a duzzanat megszűnésével ez 2 héten belül megszűnik. Az emlő mérsékeltebb duzzanata három-öt hétig is eltarthat.

A hegek hetekig kemények, rózsaszínűek lesznek. Ezután ugyanilyen méretűek maradnak, vagy szélesedhetnek. Néhány hónap múlva a hegek halványodni kezdenek, teljesen sosem fognak eltűnni. Optimális esetben vékony fehér vonallá alakulnak. A heg kiszélesedhet, keloidosan kiforrhat, ezt előre prognosztizálni nem lehetséges. Friss hegeket napoztatni nem szabad, fényvédelem szükséges.

A varrateltávolítás után a kis, vékony heg átmenetileg az érbenövések miatt vöröses elszineződésű lehet, melyet különböző módszerekkel sorvadásossá lehet tenni, elfehéredését meg lehet gyorsítani (Kelocot gél, Cicaplast, Contractubex stb.)

Emlőfeszülés

Az emlő implantátum közvetlenül az emlőszövet mögé, vagy a mellkasizom alá ültethető be. Közvetlenül a műtét után egy erős, feszülő fájdalom természetes jelenség, mely 1-2 hét után csökken, majd megszűnik. Ha izom alá történt a beültetés, akkor  a felső végtagok mozgásukban átmenetileg korlátozottak lehetnek, a karmozgáskor jelentkező fájdalom tovább tart. Izomlazító gyógyszer enyhíti az átmeneti mellizom feszülés okozta panaszokat. A legtöbb diszkomfort érzést az orvosa által felírt gyógyszerrel kiküszöbölheti.

A műtőben felhelyezett kötést az orvos ellenőrzi, ha szükséges másnap átköti, a szívócsöveket eltávolítja. A kötéshez a beteg nem nyúlhat, a kötéscseréket az orvos határozza meg.

Az orvos határozza meg a varratszedés után a speciális, sebészi melltartó viselésének időtartamát is. Általánosságban 6 hétig éjjel-nappal kompressziós melltartó viselése kötelező, intenzív sportoláshoz utána is javasolt.

Néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, egyéni érzékenységtől függően. A műtét utáni első héten az orvos izomlazítót, gyulladásgátlót és antibiotikumot ír elő a tokzsugorodási kockázat minimalizálása céljából; ettől azonban esetenként eltérhet.

Életmód otthon

A műtéti területet egy héttel a műtét után, az első kontrollt követően lehet először óvatosan lezuhanyozni, amennyiben az orvos másként nem rendelkezik.

Az orvosa javaslatát kell követnie arra vonatkozóan, mikor kezdheti a testedzést és a mindennapi fizikai tevékenységet. Mellei valószínűleg az első időszakban a mozgásra érzékenyek lesznek, így kerülnie kell a megerőltetõ fizikai terhelést, úgy mint cipekedést, hajolást, emelést, kar váll fölé emelését stb. Autóvezetés a műtétet követően 2 héttel engedélyezett.

Műtét után 3 héttel el kell kezdeni az implantátumok óvatos mozgatását, a hegek masszírozását, aminek módját az operáló orvos megmutatja. A mindennapi élet, a sport, tompa erőbehatás, magas nyomás (búvárkodás), kis légnyomás, repülő, nagy magasság kárt nem okozhat a protézisekben.

A műtétet követően fél évig javasolt közfürdők, uszodák kerülése, mivel a vékony hegszöveteket fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Hasonfekvés az operációt követő 3 hónaptól engedélyezett.

A műtét kockázati tényezői, lehetséges szövődmények

Az altatásban végzett műtét altatással kapcsolatos kockázati tényezőit a narkózis tájékoztató és beleegyező nyilatkozat tartalmazza, amit a páciensnek a műtét előtt alá kellett írnia.

Műtét után nagyon ritkán kialakulhat vérzés, gyulladás, sebszétválás, protéziskilökődés. A műtét utáni időszakban egyik, vagy mindkét emlőben tokzsugorodás fordulhat elő, mely négy súlyossági fokozatba sorolható. Laza kötőszövet, súlyos, nagy méretű protézis beültetése után a megnövelt emlők meglóghatnak és korrekcióra szorulhatnak. Számolni kell azzal is, hogy idővel esetleg a protéziseket modernebbre kell cserélni. A protézisek  spontán repedése ritka, de traumára, szúrásra megsérülhetnek, ekkor azonnali cserére szorulnak. Minden esetben cserélni kell a protéziseket, ha az valamilyen problémát okoz!

Izom alá ültetett protézisek esetében un. dupla buborék fenomén alakulhat ki, ami esztétikailag zavaró jelenség. Nagymértékű feszülés esetén a protézis a bordák közé boltosulhat.

Kötelező utóvizsgálat és rendszeres ellenőrzés

A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenőrző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban.

A műtétet követő javasolt ellenőrző vizsgálatok: 3 hétig hetente, utána 6 hetes, 3 hónapos, fél éves, 1 éves időpontokban, amennyiben az orvos másként nem rendelkezik.

A műtét utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem szabad. A kezelés módosítására, vagy kiegészítésére csak a kezelő orvos adhat engedélyt. A kezelésekről való távolmaradás és az ebből adódó esetleges egészségromlás minden esetben a beteg felelősségét terheli, ezért kérjük, minden esetben jelenjen meg az orvos által előírt kontrollokon.

Kérjük, kerülje a dohányzást, mivel a nikotin okozta érszűkület késlelteti a sebgyógyulási folyamatokat, és kimutathatóan magasabb a dohányzással összefüggő szövődményi ráta ( pl. sebszétválás, hegminőségi problémák, elhúzódó duzzanatok stb. )

Terhesség implantátummal

Megfelelő műtéti technika esetén implantátum beültetése során a tejcsatornák nem sérülnek, a mellnagyobbítás nem befolyásolja a szoptatási képességet. Azonban javasolt minimum egy évet várni a gyermekvállalással, a terhesség okozta hormonális változások ill. a túlzott emlőfeszülés elkerülése miatt.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni?

Emlőprotézis beültetés után fellépő

  • magas láz,
  • az emlő hirtelen megduzzadása,
  • elviselhetetlen mellfeszülés.
  • lüktető fájdalma, bőrpír
  • a seb váladékozása ,
  • a felkar mozgáskorlátozottsága  esetén

AZONNAL fel  kell  keresni az operáló orvost!

Szövődménymentes gyógyulást kívánok!

Dr Debreczeni Béla Zoltán főorvos, plasztikai sebész