A legtöbb páciensem kellemesen csalódik, mivel a vártnál kevésbé kellemetlen élményei vannak a felépülés időszakában. Reméljük, Ön is így lesz ezzel! Az alábbi néhány praktikus orvosi tanáccsal szeretném minél kellemesebbé tenni már a megszépülés első napjait is.

Lábadozás

A műtét másnapjától óvatos sétálgatás, fáradékonyság az első napokban  természetes, kimerítő tevékenységek még kerülendőek.  Jégzselés hűtés duzzanatcsökkentő hatása segít gyorsabban átvészelni az első, nehezebb napokat.

Kontrollok: 2. nap, 7. nap, 14. nap, 21. nap, 3 hónap, fél év

Varratok szárazon tartása

Fokozottan ügyelni kell a friss varratok szárazon tartására, azokat víz, semmilyen krém nem érheti, tartózkodni kell a megizzadástól (felázott friss seb gyógyulása hosszadalmasabb és kevésbé kielégítő esztétikai eredménnyel jár).

Varratok Betadinos lemosása + gézlap fedés

Az első héten naponta javasolt, ha az orvos máshogy nem rendeli. Az első napokban szöveti irritáció miatt termelődő véres-savós, rózsaszínes/ sárgás váladék ürülhet a műtét után behelyezett dréncső helyén; ez a műtét természetes velejárója.

A 7. naptól a hegek gézlapos fedése elegendő.

Vérömleny, véraláfutás

Ezek idővel maguktól felszívódnak, az időnkénti óvatos jegelés a felszívódás felgyorsítása mellet fájdalomcsillapító hatású is.

Tisztálkodás

A varratok teljes összezáródásáig víz nem érheti a sebet,  a 7. napi kontrollt követően gyors, nem áztató zuhanyzás engedélyezett (mellet kézzel alátámasztva).

Izomlazító szedése

A műtétet követő 7-14 napig, izomzat fejlettségétől és az izom feszülés mértékétől függően – szükség esetén – a plasztikai sebész határozza meg a kúra hosszát betokosodás megelőzése céljából.

Antibiotikumok

A DrD plasztikai sebész által felírt dózist megelőzés céljából be kell szedni.

Fájdalomcsillapítás

Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszereket az esetleges mellkékhatások megelőzése végett (utóvérzést provokálhat) mindaddig nem lehet szedni, amíg erre az orvos engedélyt nem ad.

Oldal- és hason fekvés

Oldalfekvés a 2. heti kontrollt követően lehetséges, hason fekvés a műtétet követő három hónap elteltével.

Autóvezetés

A 2. heti kontrollt követően lehetséges.

Munkavégzés

Könnyű irodai munka a műtétet követő hetedik naptól, fizikai munka 6 héttel a műtét utántól végezhető.

Véralvadásgátló készítmény

Napi 1x injekciózás általában a műtétet követő 3 hétig indokolt orvosi rendelvényre.

Hegkezelés

A heg kialakulása időt vesz igénybe és érése 1 évig is eltarthat, mely során megpuhul, elfehéredik, a környezetével hasonlóvá válik. A-C-D-E vitamin, multivitamin, cink tartalmú készítmények szedése, fokozott antioxidáns –és fehérjebevitel segíti az optimális hegképződést. A hegek krémezése orvos által meghatározott időponttól az alábbi krémekkel javasolt:

  • Cicaplast Baume – hámosító hatásért
  • szilikonos krém a hegek minőségének javítása céljából (Cicaplast, Uriage, Bariéderm, Dermatix, Contratubex stb)

Sportolás

4-6 hét után fokozatos terheléssel (sportágtól függően). Mindig egyeztesse le az orvossal, hogy melyik gyakorlatokat mikortól végezheti.

Varratszedés

A 14-21. nap környékén esedékes a seb gyógyulásának függvényében.

Melltartó viselése

A műtétet követő 6 hétig a melltartó csak rövid zuhanyzás idejére vehető le

Mellek masszírozása

Kizárólag az orvos utasítása szerin szabad a melleket masszírozni.

Ödéma/duzzanat

A mellműtét utáni első hónapban lehet duzzanatra, ödémára számítani.

Implantátum rögzülése

Az implantátum rögzülése minimum 6 hetet vesz igénybe, ez idő alatt az esetleges fura hangok az implantátum részére kialakított üregben felgyülemlett szövetek közti folyadék bugyogása, okozhatja.

Lázmérés

A felépülés alatt rendszeres lázmérés javasolt, a magas testhőmérséklet gyulladásra utalhat. Az un. sebészi láz du. 5 órakor a legmagasabb.

Mellek érzékelése

Ideiglenes műtét utáni mellékhatás lehet a merev és túlérzékeny mellbimbó; mellbimbók ragtapasszal történő leragasztásával megelőzhető azok ruházat okozta irritációja.

Műtét  után a mellbimbó és a környező bőr átmenetileg érzéketlenné válhat,  általánosságban ez néhány hónap alatt elmúlik. Az érzékenység/idegi funkciók visszatérése viszkető érzéssel, fájdalommal jelentkezik.

Dohányzás

A nikotin érszűkítő hatása következtében bőr regenerálódási képessége is romlik. Szép hegekhez műtét előtti hetekben már abba kell hagyni a dohányzást.

Fényvédelem

A hegeket műtétet követő 3 hónapig ne napoztassuk (szolárium se!). A napfénynek kitett területet 50-es faktorú fényvédővel óvjuk, mivel nincs a hegszövetben pigmentanyag, ezáltal napfényre véglegesen bebarnul.

Napozás, szauna, uszoda, közfürdő

A műtét után hónapokig kerülendő.

Tengervíz

A műtét utáni 6. héttől lehetséges, előzetesen egyeztessen orvosával! Tengervízben való fürdés után zsíros krémmel védeni a hegeket a kiszáradástól.

Bioptron lámpa

Friss műtéti hegnél alkalmazni tilos, égési sérülést okozhat. Legkorábban a varratszedést követően, megfelelően érett hegnél használható.

Ne szedjen be semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy készítményt az orvosával  történő egyeztetés nélkül!