Mellnagyobbító műtéten átesett pácienseim visszajelzései szerint életük egyik legjobb döntése volt, hogy rászánták magukat a beavatkozásra, hiszen a nőiességével elégedett hölgyek pozitív kisugárzása életük minden területére kihat!

Mellnagyobbítás során a hiányzó térfogat pótlása történik olyan korszerű implantátummal, melynek tapintása messzemenőkig megegyezik a természetes mellszövetével. A mûtét után az emlõ teltebbnek, tónusában és alakjában természetesnek tûnik, amennyiben a páciens természetes megjelenésű mellek mellett dönt, és így az operáló orvos a pácienssel együtt az erre a célra legmegfelelőbb méretű, alakú, profilú, töltésű implantátumot választja.

Milyen időszakra tervezzük a mellnagyobbító műtétet?

Menstruáció első felével nem eshet egy időbe a beavatkozás, mert ebben az időszakban a högyek fokozott vérzékenységnek vannak kitéve.

Mivel a műtétet követő hetekben kerülni kell a fizikai aktivitást, különösen a mellizmokra ható erőkifejtéseket (pl. cipekedés, karok fej főlé emelését stb.), célszerű szabadsággal egyidőben ütemezni a beavatkozást, és
érdemes előre megszervezni, hogy ki fog segíteni a mindennapi, otthoni teendőkben, amik a műtétet követően tiltólistára kerülnek. Vegyük komolyan a fent említett fizikai aktivitás kerülését, mivel ezek a mellimplantátumok elmozdulását, bevérzést, sebszétválást, tokzsugorodás kialakulást okozhatják többek között. Műtétet követően hetekig fizikai aktivitás tilos, ennek függvényében időzítsük az operáció időpontját.

Kúraszerű fogyókúrázásról, drasztikus diétáról tájékoztassa plasztikai sebészét, mivel az esetleges súlyingadozás nagyban ronthatja a mellnagyobbító műtéttel elért esztétikai eredményt.

Egy éjszakai klinikai tartózkodás után, a műtétet követő napon Ön még nem vezehet autót, így tanácsos előre megszervezni a hazajutást. Számolni kell azzal, hogy autóvezetés további 2 hétig nem javasolt.

Célszerű zipzáras, gombos felsőruházatban érkezni, a minél könnyebb öltözködés érdekében.
Bebújós ruházat kellemetlen, a karok fej fölé emelése nem engedélyezett.

Felkészülés a műtétre

 • Dohányzás mellőzése: ideális esetben legalább 6 héttel a műtétet megelőzően tegye le a cigarettát. Már napi pár szál cigarettával is súlyosan kockáztatja a sebgyógyulást, mivel a nikotin okozta érszűkület késlelteti a sebgyógyulási folyamatokat, pl. sebszétválás, hegminőségi problémák, elhúzódó duzzanatok  miatt.
 • Vitaminok, nyomemelemek (A-C-D-E vitamin, magnázium,cink) jótékony hatással van a sebgyógyulásra, ezáltal a hegek minőségére. Két héttel a beavatkozás előtt célszerű multivitamin készítményeket és min. napi 1000 mg C vitamint szedni.
 • Véralvadásra ható salycilat tartalmú gyógyszerek (Aspirin, Kalmopyrin), ginko biloba és egyéb hasonló természetgyógyászati szerek mellőzése 2 héttel a műtét előtt.
 • Visszérbetegségre hajlamos páciens, aki fogamzásgátlót is szed, fokozott embólia kockázatnak van kitéve az altatás, műtét utáni ágyhoz kötöttség, mozgáskorlátozottság miatt. Javasolt a fogamzásgátló gyógyszerek elhagyása, elasztikus harisnya viselése nem csak a műtét során, de azt követő napokban is.
 • Műtét előtti héten már ne napozzon, szoláriumozzon (immunrendszert gyengítő hatás, ill. leégett/ hámsérült bőr fertőzésforrás lehet) .
 • Beavatkozás előtti héten lehetőség szerint könnyű ételeket fogyasszon, igyon sok folyadékot (ásványvizet, gyógyteát).
 • Mellnagyobbító műtétet követő 3 hónapig hason aludni nem szabad; érdemes erre tudatosan már a beavatkozás előtti napokban készülni.
 • Fokozottan vigyázzon az egészségére; pl. egy máskor semmiségnek tűnő torokfájás meghiúsítja az altatást, mivel baktériumokat jutattna a tüdejébe. Pattanásos bőr, herpesz fokozza az implantátumüreg fertőzésveszélyét. Felfázás baktériumokat jelez a szervezetében, ami szintén az implantátumra veszélyt jelenthet.

Bármilyen megbetegedésre utaló jel esetén (láz, köhögés stb.) vegye fel a kapcsolatot a sebészével, aki megfelelő gyógyszerezéssel vagy el tudja hárítani a lappangó betegség erőteljesebb kifejlődését, vagy szükség esetén elhalasztja a műtétet. Saját érdekében ne hallgasson el semmit, mivel a legapróbbnak tűnő kis rendellenesség is súlyos kihatással lehet a tervezett műtre, annak esztétikai eredményére.

Műtét előtti este

Betadin folyékony szappannal történjen a tisztálkodás, problémás bőrű hölgyek már pár nappal a beavatkozás előtt antibakteriális tusfürdővel fürödjenek.

Kozmetikumok mellőzése, műtétre smink,  testápoló nélkül érkezzen; épített műköröm viselése esetén legalább egy ujjáról távolítsa el, mivel az a keringést ellenőrző műszer működését akadályozza.

Műtét előtt ne szedjen be semmi olyan gyógyszert, amiről nem tájékozattat a plasztikai sebészét és az altatást végző szakorvost.

Hajmosás – műtét után karok fej felé emelése tilos, így az első időszakban nem tud önállóan hajat mosni.

Könnyű (fűszermentes, zsírszegény) vacsora fogyasztása javasolt előző este. Műtét előtt 6 órával lehet utoljára enni-enni, mivel az altatás miatt éhgyomorral kell a klinikára érkezni; ekkor is már csak kekszféle, szénsavmentes folyadék javasolt. Délelőtti műtét esetén éjfélkor , délutáni műtét esetén reggeli az utolsó étkezés. Ékszerek nélkül érkezzen a klinikára, célszerű minden minden fémet már otthon eltávolítani, (piercingeket is!), mert ezek orvosi berendezésék működését akadályozzák.

Mit javasolt előre beszerezni?

 • 10×10 cm steril vágott gézlapok
 • Betadine fertőtlenítő oldat
 • non-szteroid fájdalomcsillapító pl. Nurofen Rapid Forte
 • izomlazító- Sirdalud (vényköteles)
 • Lioton gél – heparinos krém
 • Detralex tabletta (vénás keringést javít)
 • vitaminok, nyomelemek
 • pro-biotikum (altatóorvos által javasolt antibiotikum mellé)

Mire lehet szüksége a kórházban?

 • Tisztálkodó eszközök, nedves törlőkendő (frissen műtötten nem zuhanyozhat)
 • Köntös, papucs
 • Laza, könnyen fel-levehető, pl. elől gombolós/cipzáras ruházatban érkezzen
 • Sportkupakos, kis kiszerelésű (0,5 l) víz,
  ennél nagyobb palack emelése tilos.
 • Cukorka: altatás során torokba behelyezett tubus néhány napig irritálhatja a garatot, az esetleges köhögési ingert, fájdalmat gyógycukorkával enyhítheti.