Kedves Pácienseim, kedves emlőplasztikán átesett Hölgyek! Az alábbiakban megosztott imaginációs felvételt egy kedves hölgypáciensemtől, Nagy Annamáriától kaptam az alábbi levél kíséretében. Mint írja, az imagináció sokat segített neki a lábadozási időszakban, és ezt szeretné megosztani a hasonló helyzetben lévő hölgytársaival.

Kedves Doktor Úr,
nagyon hálás vagyok a nagyszerű munkájáért, arra gondoltam, készítek egy kis „pszichológusos” ajándékot, remélem hasznosnak találja majd.
Csatolva küldök egy imaginációs felvételt, amit kimondottan mellplasztikán átesett hölgyek részére készítettem szupervízorom Dr. Fadgyas Ildikó (főorvos, pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta szakorvos) jóváhagyásával.
Mivel számomra sokat segített az imagináció, arra gondoltam, esetleg más hölgyeknek is hasznára válna – ha érdemesnek tartja, továbbíthatja az erre nyitott pácienseinek. A test relaxált állapota önmagában is hasznos, az imaginált aktív hozzájárulás a gyógyuláshoz a kontroll-érzetet erősíti a páciensben, ami szintén jótékony hatású.
Természetesen azt is megértem, ha nem kívánja használni, remélem nem veszi tolakodásnak. Ezúton is kívánok boldog karácsonyt, januárban találkozunk 🙂
Üdvözlettel,
Nagy Annamária

Az imaginációról

Testünk és lelkünk elválaszthatatlan egységet alkotnak, hatnak egymásra. Mindnyájan ismerjük például a negatív élethelyzetek hatását a testünkre, vagy a testmozgás jótékony hatását a lelki állapotunkra. Számos módszer létezik, melynek segítségével stresszinntünket vagy akár fájdalmunk szubjektív megélését befolyásolhatjuk, ilyen a vezetett imagináció is.

Az imagináció nem más, mint elképzelt képek áramlása. A testet relaxált, nyugodt állapotba hozzuk, ez már önmagában is jótékonyan hat, izmaink ellazulnak, lélegzetünk egyenletessé, nyugodtá válik. Közben befelé, önmagunkra fókuszálunk. Majd ebben a módosult, éber álmodozáshoz hasonló tudatállapotban kellemes, regenerálódást segítő képeket idézünk fel, melyek pozitív pszichológiai hatással vannak ránk. Ezzel hatalmas szolgálatot teszünk a testünknek, mely folyamatosan a felépülésen dolgozik, és lelkünknek is, aktívan hozzájárulhatunk a minél gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulásunkhoz.

Nagy Annamária tanácsadó szakpszichológus