Jonathan Cabin, MD arcplasztikára specializálódott sebész Beverly Hillsben. Nemrégiben érdekes cikket olvastam tőle, amelyben arra biztatja a plasztikai sebészeket, hogy a világ élvonalába tartozó profi sportolók életmódját, gondolkodását és módszereit kövessék a maximális teljesítmény érdekében. Most Önöket, kedves leendő és volt pácienseimet is beavatom mindabba, amit Dr. Cabin iránymutatásaiból érdemesnek tartok megszívlelni a saját orvosi gyakorlatomban, kiegészítve azt saját észrevételeimmel is.

A „sebészatléta” fogalma számomra azért nagyon szimpatikus, mert mindig is fontosnak tartottam a sportot az életemben. A sportoló teljesítménye a test és elme  harmonikusan koreografált összjátékán múlik: koncentrált figyelem, előrelátás, gyors döntések és koordináció szükséges hozzá. Ehhez jön még a kitartás, az állóképesség és a csapatjátékos készségek, és máris olyan, mintha a plasztikai sebész „munkaköri leírásáról” beszélnénk. És valóban, a mi szakmánkban tökéletességre törekedni, nagy akaraterővel és enciklopédikus tudással bírni alapkövetelmény. De vajon mindent megteszünk a szellemi és testi képességeink finomra hangolásáért? Odafigyelünk eléggé az egészséges életmódra úgy, mint a sportolók? Amerikai pályatársamnak igaza lehet abban, hogy jobban kellene törődnünk magunkkal, mert ha mi csúcsformában vagyunk, akkor a pácienseinknek is többet nyújthatunk. Íme, tíz fontos terület, ahol mindig van mit fejleszteni.

Alvás

Bár az alvás természetes része a mindennapjainknak, mégsem egyszerű téma ez azok számára, akik csúcsteljesítményt szeretnének elérni. A sportolók ma már „alvás coach” segítségét is igénybe veszik, hogy alvásuk a lehető legnagyobb töltődést jelentse számukra. Az alvásnak komoly tudománya van, kutatókkal, laboratóriumokkal és napról napra gyarapodó kutatási eredményekkel. Az ún. „alváshigiénia” egy amerikai élsportoló számára jól ismert fogalom. Sok mindent magában foglal a koffein- és alkoholfogyasztás szabályaitól kezdve, a hálószoba hőmérsékletén és páratartalmán keresztül a mobiltelefon használatának korlátozásáig.

Egy sebész azonban nem tudja olyan pontosan tervezni az életét, mint egy élsportoló. Váratlan helyzetek adódhatnak, és természetesen mindig a páciens az első, bármilyen napszak legyen is. Ám a tudósoknak igazuk van: a rendszeres, elegendő mennyiségű, pihentető alvás elengedhetetlen a magas színvonalú napi működéshez. Én is törekszem erre, és szerencsére egyelőre alvás coach nélkül is megy J

Tudatos testi karbantartás

A sebészeti munka nagy kitartást, kitűnő állóképességet és precizitást kíván. Műtét közben sokáig kell egy adott testhelyzetben dolgoznunk. Eszközöket használunk, emelünk, hajolunk, ugyanakkor folyamatosan finommotorikus mozgásokat végzünk a kezünkkel. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a fittségemet rendszeres edzéssel megőrizzem. Edzőterembe járok, asztaliteniszezem, úszom, mesterfokon búvárkodom és versenyszerűen vitorlázom.

Eszközök

Látott már valaki teniszjátékost nem a saját ütőjével versenyezni? Vagy egy futót más cipőjében futni? Ebben is párhuzamot vonhatunk a sportolók és sebészek között, hiszen a jól ismert, saját eszközök biztonságot, komfortérzetet és precizitást garantálnak számunkra. Sajnos ennek a szerepét sokan lebecsülik, és a hosszú évek munkájával megszerzett tudásukhoz és tapasztalatukhoz nem méltó módon, beérik a közösen használt eszközökkel. Sajnos ezzel kockáztatják a munkájuk színvonalát.

A műtét sikeréhez az is nagyban hozzájárul, hogy az orvos mennyire érzi magát kényelmesen a sokszor hosszú órákon át tartó munka közben. Ragaszkodom az egyedi profi kézi műszereimhez, fejlámpámhoz és nagyítómhoz. Bármelyik egészségügyi intézmény műtőjében vagyok, tudom, hogy a megszokott magas minőségű eszközöket fogják a kezembe adni. Komfortérzetem miatt kötődőm bevált műtős ruházatomhoz, kedvenc papucsomhoz, és évek óta ugyanattól a gyártótól rendelem a maszkot, kesztyűt és sapkát, hogy mindig kényelmesen és magabiztosan álljak a műtőasztal mellé. Érzékeny a bőröm, hipoallergén maszkot és bemosakodószert vagyok kénytelen használni. (Még a kutyám is hipoallergán, vagyis uszkár.)

Figyelem

A koncentrált figyelem trükkös dolog. Ha túl feszítetten koncentrálunk, hamar elfáradunk, és kiesünk a ritmusból. A sebésznek koncentrálnia kell, de úgy, hogy az ne legyen megerőltető. Dr. Cabin felhívja a figyelmünket a „relaxált fókuszálás” képességére. Tippet is ad, hogy hogyan lehet ezt fejleszteni. Nagyon hatékony például, ha minden nap 10 percig tudatosan lélegzünk, tehát semmi másra nem figyelünk, csak a be- és kilégzésünkre.  Én ezt uszodai és szabadtüdős tréning közben, vízalatti légzésvisszatartással gyakorlom, kiválóan javítja a relaxációs készséget.

A sebész figyelmét sok minden megzavarhatja műtét közben. Van, aki teljes csöndben szeret dolgozni, van, aki zenét hallgat, és van, aki a műtéti team tagjaival könnyed beszélgetést folytat. Én a kellemes zenét hallgatók táborába tartozom, klasszikus rock zenét és filmzenéket szeretek hallgatni. Rendelőm (DrD Plasztiaki Stúdió) kialakítássánál hangsúlyt kapott a műtő zenei akusztukájának kiépítése is. Megfigyeltem, hogy pácienseim az ambuláns beavatkozásoknál kellemesen ellazult állapotba kerülnek a zene segítségével.

Egy biztos: műtét közben csak arra figyelek, amit csinálok. Ne hagyom, hogy üzenetekkel vagy hívásokkal megzavarjanak, és kizökkentsenek a „flow” érzésből, ami ilyenkor jellemez.

Vizualizálás

A vizualizálás jól ismert technika, amely segít ráhangolódni az előttünk álló feladatokra. A sportolók előszeretettel használják, mert az elképzelt cselekvés bizonyítottan építi és megerősíti azokat az idegpályákat, amelyek a valós cselekvés közben stimulálódnak. Egy kísérlet bebizonyította, hogy csupán azáltal, hogy a súlyemelésre gondolunk, növekszik az izom térfogata. Ez az elme hatalma.

Bár eddig nem olvastam a vizualizáció tudományos hátteréről, mindig is ösztönösen gyakoroltam ezt. Egy-egy beavatkozás előtt – különösen akkor, ha komplex esetről van szó – mindig átgondolom, hogy milyen lépésekből áll a műtét. Gyakran az autóban, a kórházba menet gondolom végig a műtéttechnikai részleteket, és ilyenkor a külvilágot oly mértékben sikerül kizárnom, hogy hébe-hóba bizony szabálytalanságok is becsúsznak a vezetésembe. Gondolatban lejátszom a „partit”; a műtőbe már kész tervvel lépek be. A tudósok arra biztatnak, hogy ne csak a cselekvéssort képzeljük el, hanem az érzéseket is, amelyek segíthetik a munkánkat. Például képzeljük el magunkat munka közben magabiztosnak, energikusnak és relaxáltan koncentráltnak. Nem telik el úgy nap, hogy a műtét előtti este ne gondolnám át a másnapi műtéti tervet és az ahhoz szükséges logisztikai lépéseket, beleértve a klinikák közötti utazási és evési periódusokat. Nem hagyom hogy kizökkentsenek plusz feladatokkal, de fel vagyok készülve a váratlan szituációk azonnali „ slagfertig” megoldására is. Ehhez ad megfelelő alapot a búvársport és a vitorlázás, hiszen ott is mindent a víz alatt vagy a hajón kell megoldani, külső segítség nélkül.

Dr. Debreczeni Béla Zoltán versenyzés közben a 47 lábas Garuda sporthajó fedélzetén

A vizualizálás technikáját egyébként pácienseimnek is ajánlom. Az ő pozitív hozzáállásuk, a fent leírt módon való ráhangolódásuk elősegítheti a műtét és a gyógyulás nagyobb sikerét.

Pihenés és regenerálódás

A sportolók tudják, hogy a pihenésnek nagyon fontos szerepe van a csúcsteljesítmény elérésében. Egy-egy játszma közötti rövid szünet, egy nap kihagyás súlyemelés után, vagy egy jól időzített masszázs segít a szervezetnek erőt gyűjteni.

Amerikai módra, ha csak tehetem, feltett pozícióban pihentetem a lábam. Megérdemli, hiszen a műtőben órákon át sokszor mozdulatlanul, észrevétlenül segíti a munkámat.

A sebészek életében is fontos a rendszeres kikapcsolódás. Számomra a már említett sportok, a családom, a barátaim, a kutyámmal való önfeledt játék mind-mind ezt jelentik.

Dr. Debreczeni Béla Zoltán búvárkodás után: kutyája, Django, ahova csak lehet, boldogan elkísér

 

Rendszeresen utazom újabb és újabb tájakra, hogy élményeket gyűjtsek és új dolgokat tanuljak mind a szakmámban, mind egyéb területeken. Ez kitűnő töltődés számomra.

Minket, orvosokat sokszor „superman”-ként képzel el környezetünk, mintha szünet nélkül képesek lennénk állandóan magas színvonalon teljesíteni. Folyamatosan sokat várnak tőlünk, naponta új kihívásokkal kell megküzdenünk. A sikerünk záloga azonban éppen az, ha sosem felejtjük el, hogy mi is emberek vagyunk.

Csapatmunka

A csapatmunka minden sportteljesítmény kulcsa. Még ha nem is csapatsportról van szó, a sportoló eredménye egy sor szereplő közös munkájának gyümölcse.  A műtőben ugyanilyen fontos szerepet játszik a csapatmunka. A beteg biztonsága érdekében checklistákat használunk, amely az egyes munkafázisok és az azért felelős személyek összehangolását segíti. Természetesen ez a módszer csak akkor működik hatékonyan, ha mindenki ugyanolyan komolyan veszi.

Nyári szabi utáni első műtét – Dr. Debreczeni Béla Zoltán és team energiával feltöltődött és napbarnított

 

A munkánk a műtőn kívül is csapatmunkára épül. Az asszisztens, a recepciós, a gazdasági ügyekért vagy a kommunikácóért felelős munkatárs és a takarító mind-mind azért dolgoznak, hogy a páciens ellátása gördülékeny legyen. Nélkülük nem tudnám megtenni azt, hogy csak az adott eset legmagasabb színvonalú megoldására koncentráljak. Csak olyan munkatársakat választok be a csapatunkba, akikkel bármely váratlan szituációt is azonnal hatékonyan meg tudok oldani. Ezt a bizalmat úgy szoktam jellemezni, olyanokkal dolgozom csak, akikkel harci helyzetben befeküdnék egy lövészárokba is.

„Áramvonalasítás”

Figyelemre méltónak tartom a „döntési kimerültség” fogalmát. De mit is jelent ez? Akármennyire okos és gyakorlott döntéshozó is valaki, ha folyamatosan döntéseket kell hoznia, az kimerítő a szervezete számára. Ezért fordulhat elő, hogy racionális alkatú, kiváló szellemi képességű emberek indokolatlanul sokat költenek egy ruhadarabra, vacak gyorskaját vesznek, vagy hagyják magukat rábeszélni, hogy vadonatúj autójukat rozsda ellen kezeltessék. A döntési kimerültség egészen másfajta fáradtságot jelent, mint az egyéb fizikai kimerültség. Nem vagyunk tisztában ugyanis azzal, hogy fáradtak vagyunk, de a mentális energiánk alacsony szinten van. Minél több döntést kell hoznunk egymás után, annál nehezebb feladat ez agyunk számára. Ezért az agy „rövidzárlatot” keres magának, hogy kikapcsolhasson.  Egyik fajtája ennek, ha impulzívan dönt ahelyett, hogy végiggondolná a következményeket. A másik tipikus eset, amikor egyáltalán nem csinál semmit. Megtagadja a döntéshozást, elodázza azt, és ezzel néha komolyabb problémát idéz elő, mint az eredeti döntés lett volna.

Az élsportolók és más „csúcsteljesítők” (pl. vállalatvezetők, politikusok) ismerik ezt a jelenséget, ezért „kiszervezik” vagy másképp szólva „áramvonalasítják” az összes lehetséges feladatot. Olyan rendszereket és rutinokat alakítanak ki, amely automatizálja a feladatok elvégzését, így nem jelent felesleges szellemi terhelést. Ehhez természetesen elengedhetetlen a már említett csapatmunka.

A sebész számára a műtőn kívül is akadnak áramvonalasítási lehetőségek. Az öltözködés leegyszerűsítése vagy a heti étrend előre megtervezése is ide tartozik. Steve Jobs, a világhírű üzletember például híres arról, hogy mindig fekete félgarbót, kék farmernadrágot és New Balance tornacipőt visel, de nyilván nem azért, mert nem engedhetné meg magának a változatosabb öltözködést. Bevallom, én is szellemi energiát spórolok pl. az öltözködésnél, mindig a legközelebbi, kézenfekvő ruhadarabot veszem ki a szekrényből…

Egy jó személyi asszisztens is felbecsülhetetlen érték, mert leveszi a vállunkról a napi rutinfeladatokat, így több energiánk marad az igazán lényeges orvosi teendőkre. Magánrendelőmben, a DrD Plasztikai Stúdióban műtősnőm Éva és asszisztensnőm Nóra hatékony segítséget nyújtanak. Ezúton is köszönet érte!

Tudományos elemzés

Dr. Cabin rávilágít arra is, hogy a saját orvosi praxisunkban keletkezett adatok milyen értékesek. A sportolók is visszanézik mérkőzéseiket, és értékelő megbeszéléseket tartanak. A kudarcok elemzése éppolyan fontos, mint a sikereké, mert ezekből tanulhat az ember. Orvosként is sokat tehetünk azért, hogy folyamatosan tanuljunk az eseteinkből. Nem elég a szakirodalmat és a legújabb tudományos eredményeket követni, a saját adatainkat is fel kell dolgozni. Egy-egy eset részletes leírása, fotókkal való dokumentálása számomra is bevett gyakorlat. Minden kis részlet (pl. kik működtek közre az operációban, milyen napszakban történt a műtét, milyen eszközöket használtunk, milyen érzéseim voltak az esettel kapcsolatban stb.) fontos szerepet játszhat az értékelésben. Megfigyelhetünk összefüggéseket, például arra vonatkozóan, hogy a páciens hogyan reagál a beavatkozásra, mennyire érez fájdalmat vagy milyen a sebgyógyulása adott körülmények között. Így megtalálhatjuk az ideális napszakot, környezeti tényezőket, szokásokat stb., amelyek a legoptimálisabb teljesítményt támogatják.

Étrend

Egész könyvtárnyi irodalom szól arról, hogy mennyire kihat mentális teljesítményünkre az étrendünk. Mégis valahogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni az étkezésünket. Tudjuk például, hogy a könnyen felszívódó szénhidrátok károsítják a memóriát, a vércukorszint hirtelen változása vagy a folyadék hiánya pedig figyelemzavart okoz. Mégis megesik, hogy reggel bekapunk egy kakaóscsigát, felhörpintünk egy narancslevet, és úgy megyünk neki egy operációkkal teli napnak. Ez egészségtelen és kockázatos a teljesítőképességünkre nézve.

Ha tudom, hogy aznap fontos műtétem lesz, tartalmas, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag reggelit fogyasztok, hogy egész napra erőt adjon. Viszek magammal könnyű ebédet és egészséges nasit, hogy napközben az energiát pótolni tudjam. Nem feledkezem meg az elegendő folyadék fogyasztásáról sem, mindig tartok a táskámban egy palack vizet. Saját rendelőmben, a DrD Plasztikai Stúdióban többféle müzli- és fehérjeszelet van betárazva, feleségem több heti adagot is bekészít.

A cikk szerzője szerint egy hosszabb műtét során is beiktathatunk egy-egy rövid szünetet, hogy egy kis snack és víz fogyasztásával top formában tartsuk magunkat Magam részéről egy arcplasztika vagy valamely két óránál hosszabb műtét során az oldalváltáskor mindig elfogyasztok egy bögre cukros teát, ez megsokszorozza energiámat a folytatáshoz.

Teaszünet a DrD Plasztikai Stúdióban műtét alatt

 

„Csak könnyedén” –  javasolja végül Dr. Cabin. Ha új szokást szeretnénk bevezetni, lassan és fokozatosan tegyük. Egyszerre csak egy-két kisebb változást célozzunk meg, és monitorozzuk a teljesítményünket. Ne csüggedjünk, ha először nem megy tökéletesen, időre van szükség, hogy egy új szokás rutinná váljon és eredményt hozzon.

 

Forrás:

Jonathan Cabin, MD: Surgeons Are High Performance Athletes, https://opmed.doximity.com , 2017. április 15.